KADIN



KADIN

Uzun saçları vardı, güneşte renk değiştiren. Çiçekli bir örtünün altından özgürce savrulmayı bekleyen, rüzgâra âşık, bulutlara özlem besleyen…

Kısıtlanan sesinin ardında dünyalar biriktiren, bir bakışından içi okunan, her yere dökülüp saçılan. O bir kadın, sadece kalbine dokunulmayan...

Eğer kadınsan, eğitim göremezsin. Çünkü kendini geliştirirsen, kimse sana hükmedemez. Özgür düşünemezsin, çünkü senin aklından, fikrinden, hür iradenin doğurabileceği herhangi bir oluşumdan korkmuyor olsalardı zaten cümlenin başındaki şeyi konuşmazdık. İstediğin giysiyi giyemezsin; evliysen kocana, değilsen ailene, hiçbiri yoksa yaşadığın yere göre giyinmelisin, kendi zevkin olamaz. Hava karardığında, dışarıda tek başına dolaşamazsın. Toplum içinde yüksek sesle konuşamazsın, kahkaha atamazsın, yoksa senin hakkında kötü düşünürler. Âşık olamazsın, erkeklerle arkadaş dahi olamazsın, çünkü kadınlar sadece hemcinsleriyle dostluk kurabilirler. Evlenmeden el ele, diz dize oturamazsın, evlendiğinde ise her ne olursa olsun boşanamazsın.
Çünkü bu bir, namus meselesi…

Çünkü kendimizi bu hâle biz getirdik, yüzyıllarca geri gittik. Kız çocuklarını para ile sattık, yetmedi dayak attık, yetmedi canını aldık, yetmedi başa sardık.
Yetmedi mi artık ?

Savaştığın şey senin geleceğin. “Ben erkeğim” diye övünürken aşağıladığın, kadın. Seni kundaklara sarıp büyüten, dünyaya getiren... Kadın, değil mi ?
Uyan artık, çek pis ellerini kadınımdan, kızımdan, çocuğumdan.

Savaştığın şey, senin geleceğin !



#elifahi
#atipikyazı

Yorumlar