Bizim Büyük Çaresizliğimiz




TÜR: Romantik-Dram

YÖNETMEN: Seyfi Teoman 

SENARYO: Barış Bıçakçı, Seyfi Teoman 

FİLM MÜZİKLERİ: Sakin

YAPIM YILI: 2011

OYUNCULAR: İlker Aksum, Fatih Al, Güneş Sayın



"Bizim Büyük Çaresizliğimiz", genç yaşta kaybettiğimiz yönetmen Seyfi Teoman'ın bize en güzel hediyesidir. Arkasında geride çok iyi filmler bıraksa da Bizim Büyük Çaresizliğimiz (2011) ruha en çok dokunan filmidir. Umarım hayat, Seyfi Teoman için güzel bir yolculuk olmuştur.



"Bana, insan yalnızca kendini anlayabilirmiş gibi geliyor. O da zaman zaman." 


Barış Bıçakçı'nın aynı adlı romanından uyarlanan film, edebiyattan sinemaya miras, eşine az rastlanan Türk filmleri arasındadır. 



"Bizim büyük çaresizliğimiz Nihal'e âşık olmamız değil, sesimizin dışarıdaki çocuk seslerinin arasında olmayışıydı... Asıl çaresizlik buydu..." 


Filmde 30'lu yaşların sonundaki iki yakın arkadaş Ender ve Çetin birbirlerinden habersiz Nihal'e âşık olurlar. Bu ortak aşkları onların dostluğunda yeni bir sayfa açar.



"Okumak kimilerine yazmayı öğretir, banaysa yazmamayı öğretti. Edebiyat ve ibadet dâhil, bir tür vecd hali yaratan bütün faaliyetlerin nihai amacı o faaliyeti yapmamayı öğretmek olmalı."




"Benden okumak için kitap önermemi isteyenlerin kalbimi de istediklerini sanıyordum, hâlâ öyle!"


Filmin müziklerinin Ankaralıların içine işleyen şarkılarıyla bildikleri “Sakin” indie rock grubuna ait olması içimizi birdenbire griye boyuyor: Ankara'nın grisine.


Her sahnesi Ankara kokan film, bu kentin insanları gibi ne umut bilir ne umut kırıklığı…



"Önce aşk vardır. Hatırlamak da acı çekmek de sevgilimize verdiğimiz çiçeğin fotosentezi de ondan sonra gelir." 


Derin cümleler, kalıcı diyaloglar ve unutulmayan şarkı listesi ile damakta müthiş bir tat bırakan filmi izlemenizi öneriyorum. Keyifli seyirler. 


Yorumlar